Je winkelwagen is leeg
Wegens vakantie verwerken wij geen bestellingen tot donderdag 10 juli
Maak nu gebruik van 5% korting * - Gebruik code nazomer5
Herfst in je pan: romige paddenstoelenragout van het vuur
Het is tijd voor comfort food!
Zodra de dagen korter worden en de geur van natte bladeren en kampvuur in de lucht hangt, weten we: het is tijd voor comfort food.
En wat is er nu meer herfst dan een romige ragout vol kastanjechampignons of wilde paddenstoelen?
Deze smaakvolle klassieker maken we natuurlijk niet in een standaardkeuken,
maar gewoon buiten – boven een knapperend vuurtje of op het grillrooster van de buiten kookkachel van het VUUR LAB.
Zo krijgt de ragout niet alleen een rijke, aardse smaak, maar ook een vleugje rook en avontuur.
Gebruik je favoriete paddenstoelen uit het bos of van de markt, en serveer de ragout in een krokant pasteibakje, op geroosterd zuurdesembrood of gewoon als hartverwarmende saus bij een stevige herfstmaaltijd.
Kook de ragout in een gietijzeren pan boven open vuur of op het grillrooster van je VUUR LAB. kookkachel voor een extra rokerige smaakbeleving.
Of je nu een doordeweekse avond bijzonder maakt of een herfstweekend met het gezin viert, de VUUR LAB. Buiten kookkachel brengt warmte, smaak en sfeer samen. En dat proef je in elke hap.
Zin om zelf aan de slag te gaan?
Bekijk onze collectie buiten kookkachels en begin jouw vuurverhaal vandaag nog.
We zijn altijd opzoek naar lekkere recepten en delen daarom graag dit leuke recept voor het maken van deze lekkere ragout.
Heb je ook een lekker recept? En wil je het met ons delen?
Stuur ons een mail en we zetten het online.
Bekijk ook onze andere recepten op onze recepten pagina!
Wat heb je nodig voor dit recept? (voor 4 personen)
500 g kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen (shiitake, oesterzwam, portobello, etc.)
1 sjalot of kleine ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, geperst
40 g roomboter
40 g bloem
400 ml groente- of kippenbouillon
1 el verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
Zout & versgemalen peper naar smaak
Optioneel: scheutje witte wijn of sherry voor extra diepte
Verse peterselie als garnering
Pan
Houten lepel
Borsteltje voor de paddenstoelen / kastanjechampignons
Schoon droog hout, Briketten of kokosbriketten
BBQ starter (als je met kolen of briketten kookt)
Aanmaakwokkels, aansteker of lucifers
Serveer met: Pasteibakjes, bladerdeeg, geroosterd zuurdesembrood of als vulling voor een paddenstoelenpastei.
Genieten maar!
Zo maak je het:
Zet de BBQ buiten kookkachel op een stevige plek
Steek je VUUR LAB. Buiten kookkachel aan en laat het vuur goed op temperatuur komen.
Maak de kastanjechapignons of paddenstoelen schoon met een borsteltje of droge doek. Snijd ze in plakjes of grove stukken.
Verhit een beetje boter in een gietijzeren pan of skillet op het vuur
Fruit de sjalot en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze slinken en licht beginnen te kleuren.
Voeg tijm toe.
Schep de paddenstoelen uit de pan en zet even apart. Smelt nu de rest van de boter in dezelfde pan. Voeg de bloem toe en roer goed – dit is je roux. Laat dit 2–3 minuten zachtjes garen terwijl je blijft roeren (niet bruin laten worden).
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe, goed roeren om klontjes te voorkomen. Laat dit inkoken tot een dikke saus. Voeg nu de gebakken paddenstoelen weer toe aan de saus.
Roer de room erdoor (optioneel) en breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje witte wijn of sherry. Laat nog 5–10 minuten zachtjes pruttelen.
Garneer met verse peterselie en serveer warm