Je winkelwagen is leeg
Wegens vakantie verwerken wij geen bestellingen tot donderdag 10 juli
Maak nu gebruik van 5% korting * - Gebruik code nazomer5
Gegrilde knolselderij van het vuur = herfst op je bord
Serveer samen met de rodekoolsalade met warme appeltjes en rode ui
Knolselderij is zo’n groente die vaak vergeten wordt, maar waanzinnig goed tot zijn recht komt op open vuur. Door hem eerst even te pocheren en daarna te grillen op de kookkachel, ontstaat een zachte binnenkant en een gekaramelliseerde, geroosterde buitenkant.
Met dit recept til je dit oer-Hollandse knolletje naar een culinair niveau.
Wat erbij niet mag ontbreken: een warme herfstsalade.
We combineerden gegrilde appeltjes met gesneden rodekool, een scheutje rodewijnazijn, rode ui en een eetlepeltje honing. Die balans tussen zoet, zuur en crunch maakt het gerecht écht compleet. Voeg wat verse kruiden toe (zoals dille of peterselie) en serveer lauw-warm. Heerlijk naast het rokerige van de gegrilde knolselderij.
Buiten koken is meer dan BBQ!
Wat dit simpele gerecht zo mooi maakt, is dat het laat zien wat er allemaal kan met een buitenkookkachel. Het gaat niet alleen om vlees of vuur – maar om smaak, seizoenen, rust en genieten. In de tuin, op de camping of in je buitenkeuken.
Of je nu een doordeweekse avond bijzonder maakt of een herfstweekend met het gezin viert, de VUUR LAB. Buiten kookkachel brengt warmte, smaak en sfeer samen. En dat proef je in elke hap.
Zin om zelf aan de slag te gaan?
Bekijk onze collectie buiten kookkachels en begin jouw vuurverhaal vandaag nog.
We zijn altijd opzoek naar lekkere recepten en delen daarom graag dit leuke recept voor het maken van deze lekkere gegrilde knolselderij en gezonde rodekoolsalade.
Heb je ook een lekker recept? En wil je het met ons delen?
Stuur ons een mail en we zetten het online.
Bekijk ook onze andere recepten op onze recepten pagina!
Wat heb je nodig voor dit recept? (voor 4 personen)
Ingrediënten: Voor de gegrilde knolselderij:
1 grote knolselderij
Olijfolie Zeezout
Versgemalen peper
Verse tijm of rozemarijn (optioneel)
(Eventueel: beetje gerookt paprikapoeder of komijn)
Pan
Houten lepel
Schoon droog hout, Briketten of kokosbriketten
BBQ starter (als je met kolen of briketten kookt)
Aanmaakwokkels, aansteker of lucifers
Een groot scherp mes
Grote snijplank
Voor de salade
300 g fijne rodekool (geraspt of dun gesneden)
2 appels (bijv. Elstar of Jonagold), in partjes
1 rode ui, gesneden
1 el honing
2 el rodewijnazijn
2 el olijfolie
1 tl mosterd
Snufje kurkuma
Eetlepel honing
Grote saladekom en saladebestek
Zo maak je het:
Zet de BBQ buiten kookkachel op een stevige plek
Steek je VUUR LAB. Buiten kookkachel aan en laat het vuur goed op temperatuur komen.
1. Knolselderij voorbereiden (kan deels vooraf): Schil de knolselderij en snijd in dikke plakken of parten van ca. 1,5–2 cm. Kook de plakken ca. 8–10 minuten in gezouten water tot ze nét zacht beginnen te worden (maar niet uit elkaar vallen). Laat uitlekken, bestrijk met olijfolie, zout, peper en eventueel wat tijm.
2. Grillen op de kookkachel / BBQ: Gril de knolselderij op een gietijzeren plaat of rooster tot er mooie grillstrepen ontstaan en hij zacht van binnen is. Je kunt ook een rookplankje gebruiken voor extra smaak: ca. 10–15 min op een kersen- of elzenhouten plank, indirect.
3. Appeltjes grillen: Bestrijk de appelpartjes licht met olie of honing. Gril ze kort tot ze licht gekaramelliseerd zijn, maar nog een beetje bite hebben.
4. Rodekoolsalade maken: Meng de rodekool met een snuf zout en kneed even met de hand om hem iets zachter te maken. Klop een dressing van rodewijnazijn, honing, olijfolie, mosterd, peper en zout. Meng de rodekool met de dressing en voeg de warme appelpartjes toe.
Garneer met peterselie of dille.