Ontdek de voordelen van koken met een gietijzeren pan! - Het Vuur LAB.
Loader Vuurlab

Ontdek de voordelen van koken met een gietijzeren pan!

Salted Caramel BananaPie in Skillet gietijzer

Gietijzeren pannen kunnen een leven lang mee gaan!

Wij zijn al jaren fan van de gietijzeren pan!
Je kunt er echt heel fijn mee koken en bakken, zonder dat je bang hoeft te zijn voor schadelijke stoffen et cetera. Bij gewone koekenpannen zit een schadelijke antiaanbaklaag op de pan. Deze zijn slecht voor onze gezondheid en het milieu.
Daarom gebruiken wij gietijzeren pannen zonder chemische lagen.

Gietijzer is 100% natuurlijk

De antiaanbaklaag wordt gecreëerd door het inbranden van olie.

1e gebruik & inbranden gietijzeren pannen

De gietijzeren pannen zijn voorzien van een laagje plantaardige olie of bescherm wax om ze na productie tijdens transport en opslag tegen roestvorming te beschermen. Voor je eten in deze pannen gaat bereiden dien je dit beschermlaagje te verwijderen. Het is slechts een minimale laag.

Om met een schone gietijzeren pan beginnen, ga je de beschermlaag verwijderen. Hiervoor dien je de pan te verwarmen totdat de olie of wax met een katoenen doekje kan worden afgenomen. De pan hoeft niet heel erg heet te zijn, je wilt alleen dat de beschermlaag makkelijker afneembaar wordt. Vervolgens kan de pan worden ingebrand. Dit kan bijvoorbeeld in een normale oven in de keuken op een temperatuur van 175ºC tot 200ºC, maar je kunt ook een kookplaat, fornuis of barbecue gebruiken.

Gebruik je een oven, plaats dan de pan ongeveer een halfuur in de oven. Door de hitte openen de poriën van het gietijzer zich.
Wrijf je gietijzeren pan nu in met een beetje plantaardige olie (bijvoorbeeld: zonnebloem-, arachide- of lijnzaadolie).
Het hoeft slechts een heel dun laagje te zijn, er hoeven geen druppels zichtbaar zijn. Neem het overtollige weer af.
Door de olie zullen de poriën worden afgesloten.

Plaats de gietijzeren pan vervolgens ondersteboven voor minimaal een half uur of langer terug in de oven totdat deze begint te walmen (dit zou moeten gebeuren bij een temperatuur van > 175ºC).
Laat de gietijzeren pan daarna rustig afkoelen.
Let op: niet onder de kraan met koud stromend water!

Wanneer je dit proces drie maal herhaalt dan zal de gietijzeren pan een glanzende diepe zwarte beschermlaag vormen (de zogenaamde Patinalaag). Deze laag vormt een natuurlijke anti-aanbak laag en biedt tevens bescherming tegen roestvorming van het gietijzer.

Skillet pan gietijzer Ø26 met handvat

Grill pan gietijzer vierkant 

Zware kwaliteit gietijzeren grill pan, voor bakken, braden, grillen en schroeien. Deze robuuste grill pan vierkant heeft een uitstekende warmtegeleiding en zorgt voor gelijkmatige verwarming. Geschikt voor de barbecue, oven en voor keuken gebruik. Deze grill pan kun je ook gebruiken in de pizzaoven, barbecue of met de kamado.

Kook op echt vuur met een gietijzeren ketel 

Hang de gietijzeren ketel aan de driepoot set en maak de lekkerste soepen en stoofpotjes klaar op echt vuur!

Veel plezier met jouw gietijzeren pan!