Wat zijn de voordelen en nadelen van gietijzer? - Het Vuur LAB.
Lader Brandlabor
Ikone Marken
Kostenloser Versand ab 75 €*
Fink
Anschließend mit Klarna bezahlen
Fink
in3 zinslose Zahlungen auch für Unternehmer

Profitieren Sie von unserem Rabatt! Jetzt 10%-Rabatt auf den gesamten Webshop* - Code verwenden Frühlingsfeuer10

Was sind die Vor- und Nachteile von Gusseisen?

Was sind die Vor- und Nachteile von Gusseisen?

Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud een leven lang mee.

Spargel in der Grillpfanne mit Schinken

Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Gietijzer heeft dus geen slechte anti-aanbaklaag!
Gietijzer heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Kies uit het ruime assortiment gietijzeren pannen van het VUUR LAB. en bak voortaan met extra veel plezier!

Voordelen van gietijzer

Zoals elk materiaal heeft ook gietijzer voor- en nadelen. Hoewel deze meer onderhoud vergen dan een normale pan met anti-aanbaklaag, hebben ze unieke voordelen waardoor ze zo geliefd zijn.

Bekijk de gietijzeren pannen in onze collectie
Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een gietijzeren Grillpfanne, sizzler pan, grizzler pan, skillet pan of een wafelijzer van gietijzer!

Gietijzer blijft lang op temperatuur
Het duurt wel even voordat een gietijzeren pan warm is, maar wanneer deze heet is blijft hij dat ook geruime tijd.

Een braadpan heb je daarom het liefst van gietijzer. Je kunt gerechten lekker stoven/braden op een lage temperatuur.

Een koekenpan van gietijzer kan eigenlijk niet stuk en kan een leven lang mee gaan. Wel moet je uiteraard oppassen met temperatuur schokken en de pan niet op de grond laten vallen, want een gietijzeren pan is poreus

Lagerfeuer-Pizza-Toasting

Nadelen van gietijzer

Gietijzeren pannen zijn zwaarder dan een gewone koekenpan. Ze zijn daarom minder geschikt voor het schudden met de pan. Een pannenkoek gooien vergt wel wat kracht en zeker goed om dit bijvoorbeeld met twee handen aan het handvat te doen!

LET GOED OP:
A gusseiserne Pfanne mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken.

Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Je kunt helaas niet in een keer van heel heet naar heel koud met de pan gaan; hierdoor barst het gietijzer!

Onderhoud gietijzer

Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig dan een 'gewone' koekenpan!
Je gietijzeren pan mag nooit helemaal droog zijn; dit voorkom je door na het wassen een beetje olie in de pan te wrijven.
Omdat er geen chemische anti-kleeflaag op de pan zit heb je wat meer olie nodig bij het bakken.
Eiwitrijke gerechten blijven wat meer plakken in een gietijzeren pan. Dus bak eiwitrijke maaltijden altijd met iets meer olie als je gewend bent .

Na verloop van tijd krijgt de gusseiserne Pfanne een natuurlijke antiaanbaklaag!

Hoe moet je gietijzer inbranden?

De meest makkelijkste manier om je gietijzeren pan in de branden:

Maak de gietijzeren pan goed schoon met water en afwasmiddel
Droog de gietijzeren pan dan grondig
Druppel in de pan een eetlepel lijnzaadolie / olie. Smeer de olie goed uit over de hele pan zowel de binnenkant als de buitenkant. Zorg er wel voor dat je de olie gelijkmatig verdeeld zodat je nergens druppelvorming krijgt. Het eindresultaat is een dun laagje olie over de hele gietijzeren pan
Veeg de gietijzeren pan nog even extra na met keukenpapier zodat er nergens extra olie op de pan zit/ook in de 'poriën'
Doe de oven aan en zet de temperatuur rond de 200 graden
Bedek je ovenplaat van te voren met aluminiumfolie en leg de gietijzeren pan ondersteboven op de ovenplaat. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat restjes olie opgevangen.
Je kunt de gietijzeren pan ongeveer een uurtje in de oven latenLaat de gietijzeren pan daarna goed afkoelen. Daarna is je gietijzeren pan klaar voor gebruik!

Hoe maak je jouw gietijzeren pan schoon?

Een gietijzeren pan kun je het beste gewoon schoonmaken met een beetje water en een zacht sponsje. Als de pan erg vies is mag je een klein beetje zeep gebruiken, maar zorg er wel voor dat je de pan goed naspoelt. Gebruik (het liefst) geen harde spons of agressieve zeep. Dit kan de natuurlijke anti-kleeflaag aantasten.

Een andere mogelijkheid is door de gietijzeren pan flink te verwarmen

Zodra deze warmte in de gietijzeren pan boven de 115 graden komt zullen de bacteriën gedood worden en is de pan steriel.

Door de hoge temperatuur zullen eventuele voedselresten loskomen van de pan en hoef je er alleen nog maar een doekje over heen te halen.

Nog een laatste tip:

Je kunt ook een beetje grof zeezout in de gietijzeren pan doen en dan verhitten. LET OP: Gebruik grote korrels met zeezout.
Zodra de gietijzeren pan begint te walmen kun je met een doek of keukenpapier de pan schoon boenen met het zout! Je zult zien dat het zout verkleurd. Gooi na het schrobben het zout weg en was de pan met water. Doe daarna een druppel olie (liefst arachideolie, geen olijfolie!) en veeg deze met een keukenpapier door de hele gietijzeren pan.

Gebruik van gietijzer in de pizzaoven

Een pan van gietijzer is zeer goed te gebruiken in een gewone oven maar ook in een echte pizza oven. Bekijk de collectie pizza oven's en de bijpassende pannen van gietijzer.