Kamado keramische houtskool BBQ - Het VUUR LAB.®
Brandlaboratorium för lastare
Icon Utomhuskök
Experten på matlagning och eldar utomhus
Icon Brands
Fri frakt från 75 €
Finch
Betala i efterhand med Klarna

Rabatt i mars på Fire LAB. - 5% rabatt på hela webbutiken* - Använd koden Vårfeber5

Kamado keramische houtskool BBQ

Kamado keramische houtskool BBQ

De beste Kamado shop je bij het VUUR LAB.

Wil je een kamado BBQ aanschaffen en graag van te voren meer informatie? 

Wat is een Kamado en wat kun je er allemaal mee?

Een Kamado is een zeer herkenbaar type BBQ.

De Kamado is een houtskoolbbq gemaakt van keramiek. Doordat de kamado goed geïsoleerd is kan deze zowel hoge als lage temperaturen aan. Hierdoor is de Kamado BBQ zeer veelzijdig.

De kamado is geschikt voor bakken, grillen, roken, Slow Cooking, braden en stomen.

Heerlijk culinair koken met de Kamado

De Kamado is natuurlijk niet gemaakt om alleen hamburgers mee te bakken! Binnen no time kun jij je Barbecue skills naar een hoger niveau brengen en rook je dus met gemak je eigen zalm op een ceder houten rökningstavla. En maak je de knapperigste pizza's met de Kamado.

Utanför smakar allting bättre!
Nodig je beste vrienden uit en geniet samen van lekker eten bereid in de buitenlucht. Buiten smaakt echt alles beter. Zeker met een speciaal biertje erbij.

Wat ga jij bereiden met de Kamado BBQ?

Met de Kamado BBQ kun je heel veel lekkere grill gerechten maken!
Ook kun je stoven, pizza's maken en braden met een gietijzeren Skillet of grill pan.

Er zijn inmiddels heel veel kookboeken op de markt gebracht door onder andere Jord Althuizen. In deze boeken kun je allerlei heerlijke gerechten vinden die je kunt bereiden met de Kamado.

Wat is de geschiedenis van de Kamado BBQ?

De geschiedenis van de Kamado BBQ is ontzettend lang.
Er zijn exemplaren gevonden van meer dan 3.000 jaar oud!
De eerste Kamado's zijn ontwikkeld in China en daarna in Korea geïntroduceerd. Vanuit daar zijn ze circa 1.700 jaar geleden naar Japan gegaan.

De klassieke Kamado BBQ is een ronde, houtskool gestookte pot van klei, met een afneembare koepel-vormige deksel. De Japanners noemden dit een ‘Kamado’, wat letterlijk ‘Haard’ of ‘oven’ betekent. De Kamado werd in Japan uitgerust met een binnenpot om rijst te kunnen koken, een ‘mushi kamado’.
Aan deze Mushi Kamado werd later een rooster toegevoegd.

Deze ontstane variant van de Kamado is de voorloper van wat in het westen uiteindelijk als een kamado barbecue bekend is komen te staan. Amerikaanse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog in Japan waren gelegerd, kwamen daar met de kamado in aanraking. Bij terugkeer naar de Verenigde Staten namen zij een Kamado mee, waardoor deze manier van koken ook in de Verenigde Staten aan populariteit won. De Amerikanen pasten de Kamado barbecues naar hun eigen kookgewoonten aan. De moderne Kamado barbecues hebben het eeuwenoude model behouden, maar zijn inmiddels met de kennis, materialen en productie wijze van deze tijd enorm verbeterd.

Kamado aansteken en op temperatuur houden?

Hoe steek je de Kamado aan?

Het aansteken van je Kamado en daarna op de juiste temperatuur houden is eigenlijk helemaal niet moeilijk.
Doorloop onderstaande stappen om je kamado aan te steken, wat je ook gaat maken, op welke temperatuur dan ook, hot & fast of low & slow.
Na de 'basis stappen' bepaal je de verdere setup (direct of indirect) van de kamado en de uiteindelijk gewenste temperatuur.

 

Zet de onderste luchtschuif volledig open en het deksel open.
Vul je Kamado voor ongeveer de helft met houtskool. Zit er een mandje voor houtskool in jouw kamado? Vul het mandje dan tot boven de rand. Maak een diepe kuil in het houtskool, dit doe je door de grovere stukken houtskool aan de kanten te leggen.
Draai 2-3 wokkels uit elkaar en verspreid deze wokkels in de kuil
Bouw met de grote stukken houtskool vervolgens een 'luchtige piramide over de kuil. Dit kun je doen door bijvoorbeeld 1 stuk houtskool als steun te gebruiken en vervolgens leg je daar het houtskool overheen. Belangrijk is om de kamado zeer 'luchtig' te houden, wanneer je dit niet doet krijg je veel rookontwikkeling omdat de aanmaak wokkels niet voldoende zuurstof krijgen.
Steek de aanmaak wokkels aan, het is de bedoeling dat de vlam uit de wokkel door de houtskool heen gaat en zo lekker veel houtskool aanzet. Leg je aanmaakwokkels of ander aanmaakmateriaal bovenop het houtskool gaat al die energie verloren, nu gebruik je de energie om zoveel mogelijk houtskool aan te krijgen.-Laat ongeveer 7-8 minuten branden met het deksel open tot de aanmaak wokkels zijn opgebrand.
Doe vervolgens het deksel van je kamado dicht met de bovenste luchtschuif volledig open. Door de hitte die je hebt gecreëerd wordt langs de onderste schuif verse zuurstof aangezogen waardoor de temperatuur snel verder oploopt. Een minuut of 8 later zit je als het goed is op 200 gr.,hierna bepaal je de verdere set up van je Kamado Op dit moment is de lucht in de kamado 200 graden, maar het keramiek is nog geen 200 graden! Het opwarmen hiervan neem nog even tijd in beslag. Je kunt dus de kamado verder gaan opbouwen naar de setup die je nodig hebt voor een BBQ gerecht

Veel buitenkook plezier met je Kamado! 

Wat zijn de voordelen van de keramische Kamado BBQ?

Een van de voordelen van de Kamado BBQ is, dat je zelfs met de extreemste weersomstandigheden kunt barbecueën met de Kamado!

Het weer heeft geen invloed op de binnentemperatuur van de Kamado
Een keramische Kamado BBQ blinkt uit in het uitsluiten van ongewenste beïnvloeding van het eten. Je kunt met alle weersomstandigheden buitenkoken.

365 dagen per jaar buitenkoken
De Kamado barbecue kun je in alle seizoenen gebruiken.

Keramiek geeft geen smaak af
Het is ook goed om te weten dat keramiek geen smaak af geeft aan je gerechten.

Weinig as 
De keramische Kamado BBQ wordt op houtskool gestookt, dit produceert weinig as.

De Kamado BBQ is duurzaam in gebruik

Een keramische Kamado BBQ is zeer duurzaam! Dat geldt voor zowel het materiaal als het verbruik van brandstof. Omdat de Kamado barbecue de hitte goed vasthoudt en weerkaatst heeft deze weinig houtskool en zuurstof nodig. Daardoor is minder ventilatie nodig dan bij andere barbecues.

Vocht dat uit bijvoorbeeld vlees verdampt, gaat daardoor minder snel verloren. Bij meer uitstroom van lucht droogt het vlees uit. Waar het vlees op andere barbecues 30 procent of meer van zijn gewicht aan vocht verliest, blijft dit op een keramische Kamado BBQ beperkt tot minder dan 20 procent.

Als je kamado eenmaal op de gewenste temperatuur is, dan staat niets een super gezellige BBQ avond meer in de weg.

Accessoires voor de Kamado BBQ

Bij het VUUR LAB. hebben we diverse accessoires die je kunt gebruiken bij de Kamado BBQ.
De BBQ ventilator, een pizza steen. een kolenstarter, onze rökningstavlor of bijvoorbeeld een handige BBQ accessoire set.

Hoe werkt een keramische Kamado BBQ?

Zowel de vorm als de gebruikte materialen van de Kamado BBQ, zorgen voor een optimale luchtcirculatie en weerkaatsing van de hitte richting het grillrooster, waardoor het eten gelijkmatig gaart.

Met de ventilatiedeur en -klep kan je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig reguleren, waarna je deze eenvoudig en langdurig vast kunt houden.

Doordat je het temperatuurbereik goed kunt controleren kunt je heel veel bereidingswijzen toepassen met de Kamado BBQ!

Grillen, braden, bakken, stoven en roken. Of zelfs pizza's maken :-)
Met de Kamado BBQ kun je eigenlijk alles maken wat je wilt.

Wat ga jij bereiden met de Kamado BBQ?

Ontdek onze smaakmakers

Als je met de Kamado aan de slag gaat, dan heb je natuurlijk ook lekkere kruiden en aanverwante artikelen plus smaakmakers nodig!

Je kunt bij ons terecht voor de lekkerste Dry Rubs, sauzen, speciaal biertjes, Red Cedar rökningstavlor, Rivsalt en aioli.